2012.01.16. 22:18
Csirke és alma, együtthalma...
Igazából úgy indult a nap, h ma nemfőzök...aztán egy munkahelyi eszmecsere kihozta belőlem az állatot és úgy döntöttem mégis :)
Egy régi kedvenc mellett tettem le a voksomat, és igazából nemis akartam túlcsicsázni. Megint csak pár összetevőre szűkítettem a kört és szereztem hozzá :
- fél kiló (2 pár) csirkemellet már megint...
- 2 almát (ha lehet 2 félét, egy savanykásabbat és egy édesebbet)
- 2 körtét (kemény roppanósat)
- 3 fej hagymát (megint)
- 1,2 dl fehérbort (most Sauvignon Blanc, de lehet Irsai Olivér vagy más illatos fehérbor is)
- 1 kg krumplit
- 0,5 dl tejet
- 2 evőkanál vaj
- 1 karika citrom,
- 1 db babérlevél
- 1 evőkanál mustár
- 6 levélke rozmaring, só, fehérbors, szerecsendió, olivaolaj, botmixer
Először kezelésbe vettem a hagymát. Megpucoltam és nyolcadokra vágtam, aztán meghámoztam az almákat és a körtét, majd 2-3 centis kockákra vagdostam (persze a magot és a közepét kivágtam). Hozzádobtam a hagymához, ráraktam az apróra vagdosott rozmaringot és locsoltam rá kb, 1 evőkanál olivaolajat, pici bors, csipet só.
Összekevertem, aztán beleöntöttem egy lefedhető tepsibe és aláöntöttem a bor kétharmadát.
A hús.
Megtisztogattam...
Aztán a mustárt jól összedolgoztam 4 cl fehérborral, majd a besózott és egészben hagyott csirkemelleket csak ripszropsz megforgattam ebben a mustáros izében (egy evőkanálnyit megtartottam belőle, mert majd még kellenifog) és a laposabbik felével ráraktam a hagymás-körtés-almás keverékre. Szórtam rá fehérborsot. 170 fokon, 70 percig letakarva pároltam.
Ezalatt meghámoztam és felvagdostam a krumplit sós, hideg vízben a szelet citrommal és a babérlevéllel odaraktam főni. Én szeretem bele a citromot, mert nagyonkicsit fanyarrá teszi ésez olyan jó, meg megy is az almás ízhez szerintem.
Miután megfőtt a krumpli leszűrtem, hozzáadtam a vajat, 1 csipet szerecsendiót, egykéthárom csipet sót (mert kellett) és a tejet. Krumplinyomóval faszán összetörtem és letakarva félreraktam. Ja igen, ez krumplipüré...
Ezalatt a hús megpárolódott. Levettem a fedőt, elosztottam a melleken a meghagyott mustáros mártást, és 10 percre visszaraktam, h piruljon a madár.
És ezután jött az, amit én már csak a hülye maximalizmusom miatt csináltam, mégpedig : az almás keverékből és a csirkemellből kipárolgott levet egy kancsóba öntöttem, hozzá kanalaztam a megfőtt almahagyma egyvelegből és botmixerrel jól összedolgoztam. Ezlett a mártás...
Tányérra pakoltam a krumplit, rá a gyümit a hagymával, mellépattintottam a csirkét, egykis mártás...és körbefákkjú...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek