2012.02.02. 19:57
megsütöttem Laz anyját
pfff...már vagy 4 napja nem főztem, szarul is vagyok...szorongás kerített hatalmába, úh eldöntöttem kotyvasztok valamit.
Mivel szeretem a tésztás kajákat (gondolom ez már feltűnt) ezért valami olyan kellett, amiben van tészta. Hamár tészta, akkor sanszos, h paradicsom.
Nemis kellett sokáig gondolkodnom. Vettem darált húst, eszetlen mennyiségű sajtot és összedobtam egy hadseregre való Lasagne-t. Hogy miért anniyt? Sajnos ebből (mint még pár kajából) kis adagot NEMLEHET. Vagy sok, vagy semennyi :)
Az itt leírt adagok kölcsönhatása kihoz vagy 6 főnek való főételt.
Vegyetekhozzá :
- 70 dkg darált húst (én pulykacombot vettem, mert ezt szoktam meg, de lehetakár marhais simán)
- 8-10 db lasagne tésztalapot
- 2 konzerv szeletelt, hámozott paradicsomot (lehet egész is te azzal szarakodni kell mire felvágjátok)
- 1 kis konzerv sűrített paradicsomot
- 2 dl vörösbort (én Cabernet Sauvignon-t raktam bele, és szerintem illik is hozzá)
- 40 dkg sajtot reszelve (ebből 20 dkg Mozzarella, 10 dkg Edami és 10 dkg vörös Cheddar)
- 1 nagy fej vöröshagymát
- 4 gerezd fokhagymát apróra vágva
- 1 répát
- 1 doboz tejfölt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprikát
- sót, borsot, rozmaringot, chilit és olíva olajat
A menet:
Vöröshagymát, fokhagymát, chilit apróra vágtam, répát a sajtreszelő kisebbik részén lereszeltem.
Olajat öntöttem egy jó nagy lábasba, beleraktama vöröshagymát és szépen megpároltam. Amikor már kezdett puhulni reája fektettem a darált húst, jól megborsoztam és hagytam sziesztázni 1-2 percig.
Nem kezdtem el rögtön szétkutyulni, mert akkor túl sok vizet enged ki magából és annyira nincsen szükség. Szóval miután 1-2 percet pihent, elkezdtem kavargatni, majd amikor már láthatóan mindenütt elszíneződött hozzádobtam a fokhagymát és a chilit. Összekavartam és megint hagytam pihenni 3-4 percet.
Ezután rászórtam a teáskanál pirospaprikát, majd rákanalaztam a sűrített parit, rákotortam a lereszelt répát és jól összekevertem. Ismét hagytam 2-3 percig összeforrni, hozzáöntöttem a szeletelt paradicsomot, kutyultam rajta párat, és letakarva főztem kb. 35-40 percig (természetesen 5-8 percenként megkavargattam, h lenne égjen). Az uccsó 10 percben a fedőt félretolva főztem, h a levét minimálisra redukáljam.
(a só-bors egyensúlyt folyamatos kóstolgatás mellett ízlés szerint javaslom belőni)
Miután jó sűrű lett a ragu, elzártam a gázt és addig hagytam hűlni, míg fel nem melegedett a sütő 180 fokosra.
Kiolajoztam a jénai-t és először belekanalaztam a ragu kb. felét, majd ráteregettem 1 réteg tésztát. Erre rászórtam a reszelt mozzarellát, majd megint egy réteg ragu és újabb réteg tészta.
Az uccsó réteg tésztire rákanalaztam egy kevés vízzel felhigított (kb. 3-4 cl) tejfölt. Ezt azért tettem, mert a lényeg, h a tejfölből a nedvességet beszívja a tészta, és megfőjön. Lehet nem így szokás dehát puff én így szoktam meg...
A tejföl eloszlatása után rászórtam a maradék sajtot (Edami és Cheddar) és betoltam a felmelegedett sütőbe 35-40 perce. Más sütőjét nem ismerem, úh még egy támpont lehet, h addig hagyom sülni, amíg szép aranybarnára nem pirul a sajt. Természetesen az is fontos, h a tészta szépen megfőjön.
Az egész adagot (6) kihoztam kb. 2800 pénzből. Ez sem drága…egs!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek