2012.11.14. 22:20
a makrélahakni
A minap halpiacon jártam és elhatároztam, h megcsinálok egy régen dédelgetett receptet.
vettemis hozzá :
- 2 db makrélát,
- 60 deka pici parázsburgonyát,
- 1 csokor petrezselymet,
- 1 csokor kaprot,
- 1 lime-ot,
- 1 kis doboz tejszínt,
- és 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát,
Ja, meg egy kis sótborsot, kakukkfüvet (ha lehet frisset), babérlevelet
Ez a halmennyiség kb 4 embernek pont király adag főételnek.
Elé csak valami sali kellhet max.
Tulképpen baromi gyorsan elkészíthető az egész, egyedül egy dolog szopó, a hal filézése…bár ha rendesek a boltban, akkor megcsinálják.
Énis kértem, de nem volt idő (vagy nem mosolyogtam elég szépen, nemtudom).
De mielőtt a filézésnek neki kezdtem volna, megsikáltam a krumplikat és beledobtam egy lábas hideg vízbe, amit jól megsóztam és melléraktam a babérleveletis.
Hagytam főni..
...hal.
Szóval a kopoltyú mögött bevágtam, és a gerince mellett a farka felé csináltam egy nem túl mély vágást, amit ismét a kopoltyútól elkezdtem folyamatosan mélyítgetni az oldalsó csontokat követve.
ugye ezígy érthető? :)
Amint elvált a csonttól vagy szálkáktól, most tökmindegy a farkánál elvágtam és kaptam egy szép fél halat…érdemes amúgy bazi éles késsel tolni mert amúgy csak püré lesz.
Végig tapogattam a nembőrös felét, és ha szálkát éreztem, azt szemöldökcsipesszel kihúzogattam.
A 4 filét 8, nagyjából hasonló darabra vágtam.
Na megvolt a filé, főtt a krumpli.
Vártam, amíg elég puha nem lett, amit beleszúrással ellenőriztem.(vigyázzatok amikor csináljátok, ha lehet, ne főjön rommá a közepe)
Amúgy a víz felforrása után köbö 15-20 percet főztem, nagyobb krumpli esetében mondjuk 25-30 percig érdemes, de inkább ellenőrizgessétek bökdöséssel
Leszűrtem, hagytam hűlni…ésaddig megittam mondjuk 2 sört.
Sörivás közben a petrezselymet, a kaprot és a fokhagymát igenapróra vágtam.
Kihűlés után a krumplit 4 részre nyestem, egy felforrósított serpenyőbe pici olajat öntöttem és rádobtama krumplit.
Pict sóztam, borsoztam és folyamatos dobálgatás mellett pirítottam.
Két dobálás között egy kis lábasban (vagy gyorsforralóban) olajon megfuttattam a fokhagymát, majd ráöntöttem a tejszínt, reszeltem bele egy kis lime héjat és belekotortam a kaprot.
(kaporral mondjuk csak óvatosan bánjatok, először inkább keveset és csak ízlés szerint adagolgassátok, mert elviheti az egész kaja ízét a francba).
Kicsit hagytam sűrűsödni, és egy egész kevés lime levet még facsartam bele a végén. Összekevertem és a mártás elkészült.
Ezután a petrezselymet hozzáadtam a krumplihoz, dobálgattam még egy picit, hogy összekavarodjon és miután eléggé pirultnak láttam (nemszáraznak), félreraktam.
Ismét serpenyőt olajoztam, beledobtam a kakukkfű szárakat (ha szárított kakukkfüvet használtok, akkor a hal húsos felére szórjátok), és a bőrös oldalával lefelé beleraktam a halat a serpenyőbe.
A serpenyő jó forró volt, h piruljon a hal gyorsan, és a krumpli mega mártás nehüljön ki.
szóval a bőrös oldalával lefelé sütöttem kb. 3 percet, majd sózás és borsozás után megfordítottam és hagytam még kábé 2 percig sülni.
ready…
minden készlett, tálaltam…megettük…tegyetek így Ti is!!!
EGS!!!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek