2012.01.12. 22:11
Szűz sertés és marinád. Szúrnád, vagy marnád?
Na ma ismét belevágtam...
Nagyit kísértem a piacra, és az egyik húspult mellett elhaladva megláttam egy nagy halom sertésszűzet.
Erről a húsról nekem mindig az jut az eszembe ha meglátom, h legszívesebben fognék egy jó hosszú bagettet, kettévágnám, belefektetném a húst és úgy ahogy van nyersen, csemiubival betúrnám...
Most ez nemtörtént meg, mert puhány vagyok...Szimplán csak vettem gyorsan belőle és szaladtam is haza.
Útközben hazafelé a következőt találtam ki :
Csinálok valami egyszerű marinádot, már jó hamar beleteszem a húst, várok pár órát, és szépen megsütöm, majd csinálok hozzá Parasztrizst...így készült:
Marinád:
- fél citrom leve
- 3 evőkanál vúszterszósz (Heinz, Worcestershire szósz)
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál Angol mustár
- 1 kávéskanál curry
- pár csepp Tabasco szósz
- egy kb. 3 centis darab Thai chili (bár igazából jó akármilyen, de nekem most ez volt itthon)
- fél fej vöröshagyma
- csipet cukor és ugyanennyi rozmaring meg kakukkfű
Sanszos, h így a sok összetevő miatt túlkomplikáltnak tűnik, mert amúgy nemaz! Nade figyeljétekcsak...
A hagyma kivételével mindent belerakam egy tálba és valami kézi habverővel jól összedolgoztam. A hagymát jóvékony szeletekre vágtam és ready.
Fogtam a húst, lehártyáztam, félbevágtam és beletettem egy kb. akkora méretű tepsibe mint a husik hosszúsága. Kézzel hozzákevertem a marinádhoz a hagymát, és az egészet ráöntöttem a húsra, aztán elkezdtem jól összeforgatni.
Ha már az egész húst kezdte jól bevonni a pác, letakartam és beraktam a hűtőbe jó hosszú időre. Az a legfaszább ha mondjuk 1 napot áll, de nekem összvissz volt rá 5 órám, mert már korgott a gyomrom. Teljesen mindegy, h melyik opciót választjátok, de azért érdemes rendszeresen megforgatni a húst a pácban, mert ugye nemlepi el, viszont a lényeg, h mindenhol jól megmarja...
Szóval akkor vártam...megnéztem valami értékelhetetlen filmet, tettemvettem, majd elkezdtem csinálni a Parasztrizst, ami így készül:
- 1 bögre rizs, a főzéshez pont duplaannyi víz
- a maradék hagyma másik fele
- kb. 10 szelet kolbász
- 1 maréknyi nagyonapróravágott füstölt szalonna, a húsosabb fajtából, mondjukolyan Kolozsváriféle.
Tehát a rizst odaraktam főni. Plíz ha csináljátok NE gyorsrizst, mert az nemjó semmire, maximum etetni a legyeket (szerintem Uncle Ben is erre használta)...meg különbenis annakolyan Technokol íze van :(
Na...szóval amíg a rizs főtt előkészítettem a parasztot...amihez a kolbászt egy serpenyőben mind a két oldalon kicsit megpirítottam, majd kiszedtem egy tányérra, apróra vágtam és a kiolvadt zsírjára rádobtam a hagymát (amit ugyancsak félkörökre vágtam mint a marinádnál) és ment hozzá a szalonna is. Lassú tűzön megdinszteltem, majdhogynem karamellizáltam, és amikor késznek ítéltem hozákevertem a kolbász és a már megfőtt és kicsit kihűlt rizshez kevertem. A fénykép kedvéért kis formába raktam, h majd szépen ráboríthassam a tányérra.
Vissza a húshoz...
Kivettem a pácból, leszedegettem róla a hagymát, picit hagytam lecsöpögni és egy jól felforrósított, megolajozott serpenyőbe fektettem. Mivel viszonylag vastag húsról van szó ügyeltem, h minden oldala szépen megpiruljon.
Miután az egész húst sikerült szépen körbepirítani, kivettem a serpenyőből, és hagytam addig pihenni, amíg a sütő (amit már korábban bekapcsoltam) fel nem melegedett 180 fokra. Amint kialudt a picipirosfény, fogtam és beleraktam mind a két csonkot egy olivaolajjal vékonyan kikent tepsibe, letakartam és zsuppsza sütőbe 30 perce (fontos,h végig letakarva maradjon, mert különben kiszárad).
Fél óra múlva kivettem a sütőből, leszedtem a fóliát és vártam kb. 6 percet, hogy megnyugodjon. Igényli...énis összerosnám magamat, ha félórán keresztül 180 fokon kéne döglenem...Szóval kellneki a nyugalom.
Pihi után felvágtam, a rizst kiborította a formából egy tányérra, mellépakoltam a Szűzhusit, leültem és 1 üveg rozé társaságában elfogyasztottam...a kaja hamarabb elfogyott mint a bor :) Mindenkinek Jó Étvágyat!!!
Ja, és mielőtt mindenki szentségelne, h már megint valami burzsujkaját raktam ki, a bekerülés a következő képpen alakult :
Hús (1 szál sertésszűz, ami általában 30 dkg körül szokott lenni) - 1300 kopejka. A többi dolog egy mai háztartásban már simán elérhető, de pl. ha nem Angol mustárt rakunkbele nembaj, a vúszterszósz ára kb. 6-700 Ft, de ezt simán használhatjuk vagy félévig. Tabasco 400 Ft, de ez is többéletű, balzsamecetből 1000 Ft környékén már lehet elfogadhatót kapni. Szójaszósz megint csak 4-500 Ft és szerintem ezt is érdemes otthon tartani, főleg, hogy lassan érkezik wokos kaja. Tehát nem veri magát senki hatalmas költségekbe egy ilyen vacsi elkészítésénél.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek